Dragi očevi i oci, ujaci, stričevi, braćo

Odgovori
iceman036
Inženjer
Reactions:
Postovi: 2265
Pridružio se: Čet Feb 16, 2017 10:30 pm
Lokacija: Metroplex City

Dragi očevi i oci, ujaci, stričevi, braćo

Post od iceman036 » Pet Sep 15, 2017 12:07 pm

Drage, možda i sestre, pa i majke...

Slika

Ovo pišem svim roditeljima koji imaju decu. I onim budućim. Nebitno, žensku, mušku. Radi se o jednoj zarazi koja se češće pojavljuje kod muške dece ali može i kod ženske. Uglavnom, problem nastaje u ranom detinjstu a može kasnije da se manifestuje sa vrlo izraženim posledicama. Radi se o zarazi poznatoj kao velocitae humanum iliti humana zaraza brzinom. Ova zaraza se prenosi na dva načina - direktno, kontaktom čovek sa čovekom ali može i da se samostalno razvije iz za sada nepoznatih razloga. Uzroci i posledice su jako čudni, kontradiktorni i mogu ponekad da budu i fatalni (i to bukvalno ako se na vreme ne kontroliše).
O čemu se radi. Ovakva zaraza obično počinje u ranoj mladosti, kada postanu dosadne mede, zeke, i ostale stvari koje su mekane, umiljate i šarene. Kod neke dece javlja se preosetljivost na boje, pa im za oko zapadaju najčešće jarko crveni kablovi za svećice. Ili možda lepo oblikovana plastika koja pokriva motor danas. Nekima je na primer jako privlačna unutrašnost vozila i instrument tabla. A da ne govorimo o radosti pritiskanja dugmića kojih danas ima na sve strane. E tu nastaje problem. Virus velocitae humanum usled smanjenje odbrambene mogućnosti mladog organizma počinje polako da se infiltrira u nervni sistem. Drugi organi koji mogu da budu zahvaćeni su uglavnom srce i ponekad stomak ali retko. Virus ima tu tendenciju da godinama se razvija i zaraženog podstiče na prvo razgledanje a zatim i zapitkivanje o pomenutim stvarima. Kasnije se manifestuje i pretragama na internetu raznoraznih sajtova, zatim slika, kupovinom specijalizopvanih časopisa o automobilima, i na kraju krunom svega, polaganjem vozačkog ispita.

Slika

I kao što roditelji treba da razgovaraju sa decom o svemu, ukoliko primete ove pojave kod svoje dece treba da porazgovaraju obavezno sa njima. Ako su i sami zaraženi razgovor je pod obavezno, pogotovu u dobi kada mlađani naslednik/ca treba da sedne za volan. Top priority 1! Svaki razgovor pre svega o bezbednosti u saobraćaju i ličnoj treba da bude otvoren, iskren ponekad i brutalan. Sa svim činjenicama - od onih lepih, kakvo treba da bude jedno ugodno putovanje, pa sve do fatalnih posledica prebrze vožnje i posledica koje mogu da se dogode usled iste. Posebno treba mladim i budućim vozačima skrenuti pažnju da ulice nisu autodromi niti je to igrica gde se na pritisak tastera sve vraća u normalu. Daklem roditelji, uz savete o svemu (da ne tupim, zna se na sta se misli) decu obavezno posavetujte i o ovome. Većina vas je vozač, sa dozvolom, iskustvom. Auto škole jesu najbolje mesto ali roditeljska reč je jača od bilo kog nastavnika i instruktora pa makar on bio Kimi Raikonen lično.
Ali da ne bi sve bilo crno, ima i ona vesela strana ovog virusa. Zanimljiva je pojava da kod pojedinih subjekata proporcionalno interesovanju raste interesovanje za prirodne nauke kao i interesovanje za rad. Prvi fenomen se manifestuje pojačanim interesovanjem za uglavnom fiziku i sve što je vezano za automobilizam pa zaraženi nekada kroz zadatke iz škole nauči i poveže sa interesovanjem dosta toga. Nebrojeno puta se dešavalo da su profesori fizike (uglavnom mlađi i poletniji) upravo koristili modele automobila da objasne neke fizičke pojave a da i oni koji su inficirani sami postavljaju pitanja i traže odgovore na ista. Pa to rezultira ponekad i dobrom ocenom ali najvažnije saznanjem o nečemu za šta se interesuje osoba. Drugi slučajevi ukazuju na osobe zaražene virusom mehanike tj. želje za ručnim radom. Nebrojeno inficiranih ima pored redovnog alata i specijalizovane za popravke od glava točkova pa do najsloženijih radova na automobilu. Neretko, kućni budžeti trpe ali neretko to postane i izvor prihoda za isti. Ponovo imamo lepo i korisno spojeno u jednom. Ali najvažnije je - interesovanje.
Sada o onim ekstremnim slučajevima, tzv. zaluđenicima (izraz koji upotrebljavaju oni koji to nisu za one koji to jesu). Postoje dve vrste - aktivni i pasivni. Aktivni su oni koji stečena znanja i iskustva prenose direktno na svog ljubimca sa četiri točka. Oni uglavnom primenjuju osnovne tehnike tjuniranja ili prepravki pa se kasnije takmiče ili na trkama ili po sada popularnim tjuning and stajling skupovima. No, najvažnije je ponoviti - ulica nije poligon za isprobavanje modifikacija i vozačke veštine. Neki imaju više uspeha, neki manje, neki uspevaju da se domognu i ozbiljnije konkurencije, neki čak i svetskih takmičenja. Rizik i te kako postoji ali sada je drugačije - ako je osoba izabrala time da se bavi, to je njegovo pravo i izbor i tu više nema mešanja. Virus je pobedio.
O onim pasivnim priča je malo duža - najčešće poseduju ljubimca na četiri točka ali nisu skloni prepravkama već koriste automobil u svom izvornom stanju. Najčešće prate sve iz oblasti autoindustrije, sveta trka i interesuju se za nove tehnologije. Zanimljivo je i to da ima nekih koji pređu na tzv. tamnu stranu pa im teoretisanje pređe u pasiju i postaju online mehaničari, inženjeri i najbolji pozavaoci. Ponekad znaju da budu naporni ali ta njihova napornost proističe iz velike količine piodataka koje imaju i želje da budu primećeni priznati. I to je dobro sve dok ne pređe u agresivno ponašanje.

Slika

Postoje i podtipovi zaraženih koji imaju sklonosti ka skupljanju maketa, zatim pravljenjem istih, slikanjem motiva sa trka, zatim i crtanjem sto postojećih što nepostojećih modela. Ukoliko je subjekat umetnička duša, neretko se dešava da zaraza krene putem industrijskog dizajna pa tako dobijamo i dizajnere čije ideje nekada postanu stvarnost. Nekima, već pomenutim, nauka zaposedne um, pa upisuju tehničke fakultete i smerove usko vezane za motorna vozila. A neki jednostavno uživju da gledaju i slušaju o tome. Kod nih virus ponekad oslabi ali dešava se da se naglo ponekad manifestuje. Jako o tome treba voditi računa.
Zaključak je jednostavan - leka nema, niti će ga biti. Farmaceutske kuće na ovo ne mogu nikako da utiču, lekarska društva nisu priznala postojanje bilo kakvog oboljenja a SZO još nema stav o tome.

Slika

Zato - dragi očevi, stričevi, ujaci, braćo, pa i tetke, strine, mame, sestre. Ukoliko ste i sami zaraženi ovakvim virusom i ako ga prenesete na svoje najmilije što namerno što slučajno - znajte da imate dva izbora. Ili da zajedno sa novozaraženim krenete u doživotnu avanturu ili da novozaraženog na neki način okrenete na drugu stranu, što se jako retko dešava. Tu ne pomažu ni ucene, pretnje, batine - ništa. Ni razgovor. Ali na vama je velika odgovornost da na pravi način usmerite tu zarazu da posledice ne bi bile fatalne, a o tome je već rečeno. A rečeno je i to da od te zaraze može da ispadne i dosta dobrih stvari, na vama je da kroz razgovor uvidite na koji način. A obostrana sreća je najlepša zar ne?

Srdačno, svim sadašnjim, budućim, i onim roditeljima koji su u ovakvim fazama sa svojim naslednicima,

Ledeni

iceman036
Inženjer
Reactions:
Postovi: 2265
Pridružio se: Čet Feb 16, 2017 10:30 pm
Lokacija: Metroplex City

Re: Dragi očevi i oci, ujaci, stričevi, braćo

Post od iceman036 » Ned Nov 12, 2017 12:53 pm

Postoji na zalost i tuzna strana motosporta ali ovo je vec tragedija nad tragedijama. Zaista sam za to da se od kolevke krene sa autosportom ali moraju da se znaju neki limiti. Ne moze dete od 8 godina da vozi dragster koji je pravljen da ubrzava ne zbog vestine vec zbog toga sto je to jos dete koje nije fizicki stasalo za neke sile koje su prejake i za najbolje vozace. A da ne govorimo iskustvu. I eto desi se ovako nesto
https://www.motorsport.com/drag/news/ju ... ia-977576/

Pravo je pitanje - ko je dozvolio da se ovako malo dete trka u takvom autu. Jer po toj logici bi i Robin Raikonen vec mogao da sedne u bolid Zaubera.

Korisnikov avatar
Deadpool
Reactions:
Postovi: 1448
Pridružio se: Pet Feb 17, 2017 5:53 am

Re: Dragi očevi i oci, ujaci, stričevi, braćo

Post od Deadpool » Ned Nov 12, 2017 3:04 pm

Originalni tekst je odličan 👍 A ovo sa tom devojčicom je čisti debilizam!Jedno je karting sa 50ccm kubika motorom od kosačice a drugo dragster ma makar i ograničen na 100kmh.
Dogodine u Montrealu ;-)

iceman036
Inženjer
Reactions:
Postovi: 2265
Pridružio se: Čet Feb 16, 2017 10:30 pm
Lokacija: Metroplex City

Re: Dragi očevi i oci, ujaci, stričevi, braćo

Post od iceman036 » Ned Nov 12, 2017 4:55 pm

Deadpool napisao:
Ned Nov 12, 2017 3:04 pm
Originalni tekst je odličan 👍
Fala lepo, ovo mi je najbolji koji sam ikada napisao ovde. Barem ja tako mislim :D

Korisnikov avatar
DzonyDLG
Reactions:
Postovi: 1647
Pridružio se: Čet Maj 18, 2017 12:37 am
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Dragi očevi i oci, ujaci, stričevi, braćo

Post od DzonyDLG » Pet Nov 24, 2017 9:35 pm

Tekst je genijalan!!!
"The fact is I don't drive just to get from A to B. I enjoy feeling the car's reactions, becoming part of it." Enzo Ferrari 1+6=7

Slika

Korisnikov avatar
Leung
Reactions:
Postovi: 8
Pridružio se: Uto Jul 31, 2018 4:58 pm

Re: Dragi očevi i oci, ujaci, stričevi, braćo

Post od Leung » Uto Jul 31, 2018 9:25 pm

Možda je dobro zainteresovanoj deci na vreme predočiti da postoje škole tipa Saobraćajno tehnička škola u Zemunu. Deca bi sigurno htela da znaju šta tamo može da se nauči :)

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 0 gostiju