Stranica 1 od 2

James Hunt

Poslato: Čet Mar 23, 2017 9:06 pm
od zarko.s.
Slika

Zemlja - Velika Britanija
Datum Rođenja - 29. Avgust 1947.
Datum smrti - 15. Jun 1993.
Timovi - Hesketh, McLaren, Wolf
Broj trka - 93
Broj pobeda - 10
Broj titula - 1 /1976/
Prva trka - 1973. VN Monaka
Prva pobeda - 1975. VN Danske
Zadnja pobeda - 1977. VN Japana
Zadnja trka - 1979. VN Monaka

James Sajmon Wallis Hunt, je rođen 29. avgusta 1947. godine u londonskoj porodici brokera. Kao dete bio je veoma nemiran, hiperaktivan, uporan i buntovan. U mladosti je igrao tenis i skvoš i bio je veoma uspešan. Visok i zgodan učenik takođe je imao velikog uspeha sa ženama. Na 18. rođendan po prvi put je gledao trku na Silverstoneu i odmah je odlučio da postane svetski šampion. Njegovi roditelji su odbili da podrže svog sina na putu ka Formuli 1. James je radio razne poslove kako bi kupio skoro uništeni Mini i sa njim proveo dve godine spremajući se za trke.

Mnoge njegove rane trke su se završile ogromnom nesrećama. Jedna od njih je bila kada se nakon sudara njegova Formula Ford našla na sredini jezera, nakon čega je potonula. Možda bi se tada i udavio da je imao zaštitne pojaseve, nego je sreća u nesreći bila što nije imao novca da ih kupi. U Formuli 3 je imao još veće nesreće. Na kraju je naučio da ostane na stazi dovoljno dugo kako bi pobedio, ali nikad nije uspeo da savlada svoje strahove. Njegov ugled "divljaka" i osrednji rezultati su značili da neće mnogo napredovati u auto sportu, međutim njemu pomaže Lord Alexander Hesketh.

"The Good Lord" kako ga je James zvao, je bio britanski aristokrata koji je nasledio bogatstvo. Iako nije znao ništa o autosportu i trkama odlučio je čisto iz zabave da formira trkački tim i angažuje "Superstara", kako su zvali Hunta, za vozača. Hesketh Racing je imao ograničen uspeh u Formuli 3 kao i u Formuli 2, a tim je bio poznat jer je trošio šampanjca koliko i bolid goriva, a zbog toga je oko tima bilo više lepih žena nego mehaničara. Good Lord je smatrao da je vreme da se predje na viši nivo takmičenja, jer je mislio da je i zabava na većem nivou.

Kada je Hesketh Racing pristupio Formuli 1 1974. godine, mnogi su mislili da je to šala. Podsmeh je nestao kada su James Hunt i Hesketh Racing pobedili Nikija Laudu u Ferrariju na VN Holandije 1975. godine. Na kraju sezone Lord Hesketh je objavio da više ne može sebi da priušti taj vid zabave i James Hunt je osto bez posla.

Srećom, neposredno pred početak 1976. godine Emerson Fittipaldi napušta McLaren, a Hunt je bio jedini iskusni vozač na raspolaganju u tom momentu. James je veoma brzo počeo redovno da pobeđuje kada je uspeo da kontroliše svoje emocije, ali je i dalje ostao sklon napadima besa. Jednom je čak napao drugog vozača i počeo da ga udara pesnicama.

Njegov najbliži prijatelj među vozačima mu je bio Niki Lauda, sa kojim se 1976. godine borio za naslov svetskog prvaka. Za Laudu se šampionat odvijao veoma dobro sve do katastrofalne nesreće na Nurburgringu. James tada pobeđuje, a sa još pet pobeda nekako uspeva da postane svetski šampion samo bod ispred Laude. Šampionat je odlučen na zadnjoj trci u Japanu, kada je zbog ogromne kiše Lauda parkirao svoj bolid i odustao od trke, a Hunt nastavio trku i završio na trećem mestu, to treće mesto mu je donelo titulu svetskog šampiona.

Njegov dobar izgled, nesakidašnja ličnost i nekovencionalno ponašanje su mu omogućili popularnost u široj javnosti. Uvek je govorio ono što je mislio. Mrzeo je da se oblači, uvek je nosio pocepane farmerke i često je hodao bos, čak i na svečanim prilikama. Veoma mnogo je pio, a pušio je i do 40 cigareta dnevno, uz njega su uvek bile lepe žene. Oženio se sa jednom od njih, manekenkom Suzy, koja ga je kasnije ostavila i otišla za glumca Richarda Burtona.

Bio je miljenik tabloida, a njegovo ponašanje nije bilo cenjeno od strane F1 novinara, koji su ga okarakterisali kao oholog i uobraženog. Dva puta je bio izglasan za najneomiljenijeg vozača, a članovi Formule 1 su ga optuživali da dovodi u pitanje sport.

Pošto je postigao svoj cilj, entuzijazam za trkanje mu je stalno slabio. Priznao je da nikad nije uživao u vožnji i posle još dve sezone u McLarenu i nekoliko trka sa Wolfom polovinom 1979. napustio je Formulu 1.

Bilo mu je veoma teško da se prilagodi civilnom životu i često je upadao u depresivna stanja. 1980. godine počinje da radi na BBCju kao komentator trka Formule 1. U početku James nije ozbiljno shatao posao, tokom prvog emitovanja je popio dve flaše vina. Ali ubrzo je postao veoma poštovan komentator. U svom privatnom životu je reformisao karakter. Ponovo se ženi ovaj put sa Sarahom, međutim i ovaj brak se završava razvodom, ali iz ovog braka dobija dva sina kojima je posvećivao mnogo pažnje. Zaljubljuje se u Helen, prelepu plavušu dosta mlađu od njega. 15. Juna 1993. godine ona prihvata njegov predlog da se venčaju, a samo nekoliko sati kasnije James Hunt ima snažan srčani udar i umire sa samo 45 godina.

Niki Lauda, koje je bio njegov stari prijatelj, a jedno vreme i rival, je izjavio: " Za mene, James je najharizmatičnija ličnost koja je ikad bila u Formuli1". Ova izjava je mnoge ljude u Formuli 1 šokirala.

Re: James Hunt

Poslato: Čet Mar 23, 2017 10:19 pm
od One and Only
One and Only!

Slika

Slika

Slika

Re: James Hunt

Poslato: Pet Apr 21, 2017 10:40 pm
od One and Only
Slika

James (Bond) Hunt sa dve naked manekenke 1976

Re: James Hunt

Poslato: Pon Jun 19, 2017 9:18 am
od Cp6uH

Re: James Hunt

Poslato: Sub Avg 12, 2017 1:13 pm
od zamlatuljko
Slika

Re: James Hunt

Poslato: Pet Sep 01, 2017 10:41 pm
od One and Only
Slika

Re: James Hunt

Poslato: Sub Sep 02, 2017 12:05 am
od AndrejR
One and Only napisao:
Pet Sep 01, 2017 10:41 pm
Slika
''Idem da sredim dve Japancice... Zagrej mi motor, vracam se za dva'es minuta.'' ;)

Re: James Hunt

Poslato: Sub Sep 02, 2017 9:21 am
od zamlatuljko
pre ce biti:

"Kako ti tako brzo vozis?:

Re: James Hunt

Poslato: Sre Sep 27, 2017 8:47 pm
od One and Only
Kakva su to vremena bila...


Re: James Hunt

Poslato: Uto Okt 31, 2017 4:28 pm
od One and Only