Williams F1: To The Moon&Back

Korisnikov avatar
Nemanja682
Reactions:
Postovi: 92
Pridružio se: Sub Feb 18, 2017 11:54 am

Williams F1: To The Moon&Back

Post od Nemanja682 » Pon Okt 02, 2017 4:27 am

Williams F1: To The Moon&Back: part 1

Slika
Podstaknut sjajnim tekstovima kolege iceman036 o Ferariju i McLarenu, započinjem priču o jednom od mojih omiljenih timova u F1, timu koji ima neverovatnu harizmu, i timu koji je deo “velike trojke” uz Ferrari i McLaren po broju titula u Formuli 1. Ako moderatori misle da je tema postavljena na pogrešno mesto, molim ih da je pomere.

Sir Francis Owen Garbett "Frank"Williams je rođen 16.04.1942 u South Shields, Engleska. Otac mu je bio oficir RAF-a, i mali Frenk je, nakon razvoda svojih roditelja, dosta vremena provodio kod rodbine sa majčine strane. Pošto je završio St Joseph's College, Dumfries, u Škotskoj, svi su izgledi bili da će se Frenk baviti trgovinom (što je jedno vreme i radio, kao trgovac delovima za automobile). Međutim, igrom slučaja, dolazi u priliku da proba jedan Jaguar XK 150. Od tog trenutka je znao, automobili će postati njegov život.

Slika
Sir Frank Williams

Kao i svaki, početak Frenka u trkama je bio težak. Radio je kao mehaničar i vozač u F3 i F2 timovima, pre nego što je osnovao “Frank Williams Racing Cars”. Ti se takmičio u F2 i F3 šampionatima sa promenljivim uspehom. A onda, 1969 godine, Vilijams ulazi sa kupljenom Brabham šasijom u F1 koju je vozio Pierre Courage. Sa dva druga mesta u sezoni 1969, Frenk odlučuje da nastavi da krči svoj put. Postiže dogovor sa Alehandrom De Tomasom, koji je već imao spremnu F1 šasiju konstruisanu od strane Gianpaolo Dallara-e. Nažalost, pogibija Piers Courage-a, Frenkovog velikog prijatelja i nekonkurentnost Dalarine šasije, uslovili su da partnerstvo traje samo godinu dana...

Slika
Piers Courage

Za sezonu 1972 Vilijams kupuje March šasiju, da bi konačno 1972 izašao prvi automobil napravljen od strane Vilijamsa, Polytoys FX3 sa Kosvortovim motorom. Nažalost, isti automobil je već na prvoj trci uništen od strane Henry Pescarolo-a, pa je Pescarolo bio prinuđen da u narednim trkama koristi March 721 bolid. Na kraju je FX3 šasija popravljena za poslednju trku u Brands Hatcsh-u, ali je Cris Amon neslavno završio kvalifikujući se kao 20-ti, dok je u samoj trci odustao zbog problema sa motorom.

Slika
Polytoys FX3

1973-će godine, Frenk potpisuje ugovor o sponzorstvu sa Marlborom, i uspeva da ubedi Piera Rivoltu da investira u F1. Piero, sin Renza Rivolte je od oca nasledio prilično stabilnu kompaniju za proizvodnju automobila, koja je svoje proizvode bazirala na italijanskom dizajnu i američkim V8 motorima. Najpoznatiji model je Iso Grifo, koji je u najsnažnijoj verziji imao monstruozni Ševroletov V8 motor zapremine 7 litara i razvijao je oko 400 KS. Iz te saradnje je proizišao model Iso Lele Marlboro.

Slika
Piero Rivolta
Slika
Iso Grifo
Slika
Iso Lele Marlboro

Uz ta dva sponzorstva, razvija se bolid poznatiji pod nazivom Polytoys FX3B, koji je učestvovao u svega par trka sa vozačima Howden Ganley i Nanni Galli. Ubrzo je zamenjen novim Iso-Marlboro IR, koji je vozilo osam različitih vozača od kojih je najpoznatiji Džeki Iks.

Slika
Slika
Iso-Marlboro IR

Nažalost, F1 se pokazala kao preveliki zalogaj za kompaniju Iso, pa se ona već krajem 1973-će godine povukla iz F1, a ubrzo je i bankrotirala ostavivši Frenka u finansijskim problemima. Dve Iso-Marlboro šasije su nastavile takmičenje i u sezoni 1974, a izrađena je još jedna. Ti automobili su za sezonu 1975 preimenovani u FW 01, FW 02 i FW 03.

1975 su se vozile samo šasije pod brojevima FW 02 i FW 03, a izrađena je i još jedna pd nazivom FW 04 koja je tokom sezone zamenila FW 02 šasiju. FW 04 je bila najuspešnija, jer je upravo sa njom Žak Lafit doneo neočekivano drugo mesto na Nirburgringu odmah iza Karlosa Rojtemana i njegovog Lotusa. To je donelo finansijsku injekciju ekipi Vilijamsa, koja je uspela malo da dođe do daha.

Slika
Williams FW 04

U nedostatku sredstava, Frenk biva primoran da početkom 1976-te proda 60% svog tima kanadskom milioneru Walter Wolf-u. Wolf je preuzeo tim i preimenovao ga u Wolf-Williams Racing, dok je Frenk zadržao mesto team-manager-a. Pošto je Wolf kupio i ostatke Hesketh Racing tima, nasledio je i njihov automobil Hesketh 308C, koji je preimenovan u Wolf-Williams FW 05, ali je uporedo sa njim korišćen i Fw 04, preimenovan u Wolf-Williams FW 04. Nažalost, oba automobila su bila prilično nekonkurentna, pa Wolf na kraju sezone otpušta Frenka i kupuje preostalih 40% tima, čime je nastao Walter Wolf Racing.

Slika
Walter Wolf
Slika
Wolf-Williams FW 05

(nastavak sledi)

iceman036
Inženjer
Reactions:
Postovi: 2265
Pridružio se: Čet Feb 16, 2017 10:30 pm
Lokacija: Metroplex City

Re: Williams F1: To The Moon&Back

Post od iceman036 » Pon Okt 02, 2017 10:07 am

Odlicno, bravo! I hvala. :)
Vilijams je trebao da bude moj treci serijal ali nema se vremena.

Keep up with a good work!

Korisnikov avatar
Nelson
Reactions:
Postovi: 1509
Pridružio se: Sre Mar 22, 2017 6:33 pm

Re: Williams F1: To The Moon&Back

Post od Nelson » Pon Okt 02, 2017 10:55 am

Odlično , dalje , dalje
Slika

Korisnikov avatar
Nemanja682
Reactions:
Postovi: 92
Pridružio se: Sub Feb 18, 2017 11:54 am

Re: Williams F1: To The Moon&Back

Post od Nemanja682 » Uto Okt 03, 2017 1:49 am

Drago mi je što vam se dopao tekst. Potrudiću se da nastavci budu još bolji. :)

Korisnikov avatar
Nemanja682
Reactions:
Postovi: 92
Pridružio se: Sub Feb 18, 2017 11:54 am

Re: Williams F1: To The Moon&Back

Post od Nemanja682 » Uto Okt 03, 2017 2:18 am

Williams F1: To The Moon&Back: part 2

"Nije bitno koliko puta padneš, već koliko puta ustaneš"

Sredinom i krajem sedamdesetih godina, tim Frenka Vilijamsa je postao predmet podsmeha među vozačima i F1 publikom. Vozači su se šalili da, ako želite da upropastite svoju karijeru, idite da vozite za Vilijams i uspećete u tome. Loše odluke tima, nekonkurentni bolidi, sve je kulminiralo na kraju 1976-te godine. Walter Wolf je smatrao da je Frenk isključivi krivac za loša izdanja njegovog tima, pa ga je smenio sa Peter Warr-om iz Lotusa. Možete li da zamislite kako je bilo Frenku kada je ušao u sedište tima koje je on stvorio i kada su mu rekli da tu za njega jednostavno više nema mesta. Još gori udarac se desio šest nedelja kasnije, kada je na trci za Veliku nagradu Argentine Džodi Šekter pobedio sa Walter Wolf-om WR1, koji je bio samo neznatno unapređena verzija FW 05 bolida. Po rečima prijatelja, Frenk je pao u duboku depresiju jer se našao u bezizlaznoj situaciji. Međutim, kao i mnogo puta u životu desio se obrt...

Verovali ili ne, tim Vilijamsa je spasila fabrika piva! Mladi Belgijanac Patrick Neve, potpomognut pivskom kompanijom Belle Vue tražio je mesto u F1. Frenk je spazio priliku i uzeo 185 000 funti od pomenute kompanije, kupio March 761 šasiju i uzeo učešće u sezoni 1977. Iako tim nije uspeo da zabeleži nijedan poen, povratak je bio i više nego upečatljiv i Frenk je počeo da skuplja tim ljudi i inženjera oko sebe. Jedna osoba je bila ključ: Sir Patrick Head.

Slika
Slika
Patrick Neve
Slika
Sir Patrick Head
Slika
Sir Patrick Head i Sir Frank Williams, 1986

Rođen 5. juna 1946, Sir Patrik je bio osoba koja je timu bila preko potrebna. Iskustvo je stekao u Loli, a Vilijamsu se pridružio 1977. Smatra se saosnivačem Williams Grand Prix Engineering. Odmah se video njegov uticaj, kada je pripremio automobil za 1978-mu godinu pod nazivom Williams FW 06. Ono što je on dao tom bolidu je bila pouzdanost i odjednom, Vilijamsi su počeli da završavaju trke. I pored teških uslova i besparice, Frenk uspeva da privuče jakog sponzora, Saudi Airlines, a zatim i Alana Džonsa. Rezultati su odmah počeli da pristižu: Džons je već u trećoj trci za Vilijams osvojio bodove, dok je prvi podijum došao na Velikoj nagradi SAD-a. Time su kritičarima zapušena usta i svi su odjednom počeli da cene belo-zelene bolide koji su dolazili iz Gruva.

Slika
Williams FW06

Kada je Collin Champman počeo da eksperimentiše sa aerodinamičkim dodacima na svom Lotusu 78, nije ni slutio da je na pragu nečega što će obeležiti kraj 70-ih i prvu polovinu 80-ih godina u F1. Naravno, reč je o „efektu tla“, pomoću kojeg je Lotus sve timove u sezoni 1978 ostavio potpuno nekonkurentnim u nepunih šest meseci! Rezultat je bila ubedljiva titula Marija Andretija 1978-me godine. Naravno, i ostali timovi su počeli da istražuju pomenuti efekat, a najbolje se u tome snašao Vilijams. Patrick Head je požurio sa dizajniranjem FW 07 bolida, kako bi bio što pre spreman za 1979 sezonu. I pored određenih problema, bolid se pokazao vrlo brzim, a finale se desilo na Silverstonu, kada je Clay Regazzoni pobedio sa više od 25 sekundi prednosti nad drugoplasiranim Arnuom. Možda bi to bila i dvostruka pobeda da Alan Džons nije odustao dok je bio u ubedljivom vođstvu zbog kvara vodene pumpe. Čak je i sam Patrik bio iznenađen koliko je taj bolid zapravo bio brz. Koliko je taj bolid bio dobar, najbolje svedoči Regazoni-jev odgovor kada ga je novinar pitao: „Šta je to toliko dobro na Vilijamsovom bolidu“. Clay je, uz osmeh rekao: „Sve!“ Tim je te sezone ubeležio još četiri pobede, ostavivši Alana Džonsa na drugom mestu u generalnom plasmanu tik iza Džodija Šektera, dok je Vilijams osvojio titulu u konkurenciji konstruktora. Ali najsrećniji u padoku je bio upravo Frenk. Novine su pisale samo o čudu iz Grouva, i pitale se da li je to samo prolazni uspeh, ili tim ima kvalitet za najviše domete.

Slika
Lotus 78
Slika
Williams FW07
Slika
Alan Jones

Ipak se pretpostavka broj dva pokazala tačna. Frenk je uspeo da disciplinuje Džonsa (koji je bio sklon alkoholu i provodu), pa je sledeće 1980 godine Vilijams okićen titulama u konkurenciji vozača i konstruktora. Uspeh je bio ponovljen i 1981-ve godine, kada je Vilijams ponovo osvojio konstruktorsku titulu treću godinu zaredom, ali Pike i njegov moćni Brabham su osvojili naslov vozača. Krivicu za to delom snosi i sam Džons i njegov timski kolega Karlos Rojteman, koji su se cele sezone međusobno borili za naslov svetskog prvaka. Pike je to odlično iskoristio po onoj staroj poslovici: dok se dvojica svađaju...

Slika
Nelson Piquet

Iako je prva turbo era u F1 uveliko trajala, Frenk je odlučio da 1982 njegov novi FW 08 pogoni i dalje provereni atmosferski Kosvortov motor. I pored toga što se pokazao inferiornim u odnosu na Renoe i BMW turbo agregate, bolid je isto tako bio i vrlo pouzdan, pa je mladi Finac Keke Rozberg uspeo da osvoji šampionsku titulu sa samo jednom pobedom te sezone. Koliko je FW 08 bio inferioran, svedoči i tek četvrto mesto u konkurenciji konstruktora.

Slika
Keke Rosberg
Slika
Williams FW08
Slika
Williams FW08B-poslednji bolid sa šest točkova

Shvativši kako stvari stoje, Frenk je znao da mora za svoj novi FW 09 obezbediti turbo motor. Izbor je pao na Hondu, koja je već razvijala svoj turbo agregat sa malim timom Spirit. Dogovor je postignut 1983-će, ali je tokom skoro cele sezone tim morao da korsti FW 08B sa Kosvortovim motorom. Hondin motor je bio spreman tek u poslednjoj trci sezone u SAD-u kada je debitovao dugo očekivani FW 09 sa Hondinim turbo motorom. Koliko je taj motor bio moćniji, svedoči i podatak da je Kosvortov atmosferac razvijao oko 550 KS, dok je Honda razzvijala oko 850 KS! Keke Rozberg osvaja šesto mesto, nagoveštavajući potencijal novog automobila, koji, nažalost nije bio ni blizu željenih mogućnosti. To se pokazalo u sezoni 1984 kada je tim uspeo da zabeleži samo jednu pobedu. Iako je bolid bio vrlo brz na pravcima, loš balans je činio da se ta prednost istopi u krivinama. To je posebno primetio komentator Clive James, koji je rekao da“Rozberg čini da taj auto izgleda kao da je upravljiv, iako svi, uključujući i Frenka Vilijamsa znaju da to nije tako“. Srećom, Patrick Head je pripremao svoje malo remek delo, Vilijams FW 10.

Slika
Williams FW 09

Bio je to prvi Vilijamsov bolid napravljen većinski od karbon-fibera. Iako ta tehnika nije bila nova (McLaren je to predstavio još 1981 sa svojim MP4/1), za Vilijams je svakako bila revolucionarna. Timu se pridružio mladi britanac Najdžel Mensel, koji je, uz Kekea Rozberga bio Vilijamsova uzdanica. Automobil se pokazao veoma brz, ali je ipak Prostov McLaren MP4/2B sa Tag Poršeovim motorom bio pouzdaniji i odneo šampionsku titulu. I pored toga, FW 10 se pokazao kao odlična osnova za kasnije bolide FW 11 i FW 11B. Činjenice iz tog perioda govore da su te sezone određeni automobili bili najbrži na određenim stazama. Recimo, Lotus je nabrži bio na sporim stazama, McLaren je bio najbrži na stazama sa dosta brzih krivina, dok su Ferrari i Brabham bili najbrži na pravcima. Vilijams FW 10 je bio podjednako brz u svim ulovima. Takođe je ovaj automobil dugo držao rekord najveće prosečne brzine po krugu, kada je Keke Rozberg tokom kvalifikacija za Veliku nagradu Velike Britanije 1985 u Silverstonu postigao prosečnu brzinu od neverovatnih 258,9 km/h. Taj rekord će tek 2004 srušiti Huan Pablo Montoja u Monzi u Vilijamsu FW 24 postigavši najveću prosečnu brzinu od 259,8 km/h...

Slika
Williams FW10

(nastavak sledi)

Korisnikov avatar
Nelson
Reactions:
Postovi: 1509
Pridružio se: Sre Mar 22, 2017 6:33 pm

Re: Williams F1: To The Moon&Back

Post od Nelson » Uto Okt 03, 2017 10:46 am

Čekam...
Odličan tekst.
Obradi tehnički FW11/b, Mensell ga je skoro pohvalio kao jedan od najboljih koje je vozilo
Slika

iceman036
Inženjer
Reactions:
Postovi: 2265
Pridružio se: Čet Feb 16, 2017 10:30 pm
Lokacija: Metroplex City

Re: Williams F1: To The Moon&Back

Post od iceman036 » Uto Okt 03, 2017 11:04 am

Ovo na blog ali odmah, ja nemam pristup panelu tamo...

Korisnikov avatar
One and Only
Reactions:
Postovi: 1072
Pridružio se: Sub Feb 18, 2017 10:36 pm
Lokacija: Serbia, MonteNegro, Italy

Re: Williams F1: To The Moon&Back

Post od One and Only » Uto Okt 03, 2017 4:20 pm

Bravo manjane - majstore!!!
Da danas sam od celog Wilija postovao i imao respect samo za Frenka / od ovog teksta imam respect za ceo tim!!
Smajli sa naklonom za tekst do sada. Ostatak mi i ne treba jer misljenje sigurno vise neću menjati!!
Da,skoro sam duplo stariji od tebe ali što je važnije duplo sam lepši,što je još važnije duplo sam jači i što je najvažnije duplo sam brži!' Hunt in brawl with de Angelis-South African GP 79

Korisnikov avatar
Moltisanti
Reactions:
Postovi: 54
Pridružio se: Čet Mar 23, 2017 11:47 am

Re: Williams F1: To The Moon&Back

Post od Moltisanti » Pet Okt 06, 2017 9:12 pm

http://www.imdb.com/title/tt6981046/

Pogledao ovaj dokumentarac, preporuka zaista. Bavi se malo vise Frenkom i njegovom porodicom nego samim timom ali je stvarno odlican. Kakva je licnost Frenk, sto bi rekao Tony Soprano " Strong silent type, just does what he has to do" :D

Korisnikov avatar
Nemanja682
Reactions:
Postovi: 92
Pridružio se: Sub Feb 18, 2017 11:54 am

Re: Williams F1: To The Moon&Back

Post od Nemanja682 » Uto Okt 10, 2017 2:36 am

Odgledao sam ga i ja i veoma mi se svideo! Preporuka svima.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gosta