McLarenovo agresivno zadnje vešanje

Odgovori
iceman036
Inženjer
Reactions:
Postovi: 2265
Pridružio se: Čet Feb 16, 2017 10:30 pm
Lokacija: Metroplex City

McLarenovo agresivno zadnje vešanje

Post od iceman036 » Sub Mar 03, 2018 9:10 pm

Slika

Tim iz Vokinga za ovu sezonu je ponovo krenuo u traženje potiska na zadnjem delu.

Na žalost, vremenske prilike nam nisu dale da vidimo pun potencijal ovogodisšnjih bolida ali smo zato videli dosta zanimljivih stvari. Tim McLarena, nakon izvesnog vremena, ponovo pokazuje inovativna rešenja na poljuvešanja kao aeroelementa. To im nije prvi put i u ovom pregledu imaćete i ekskluzivan tekst o McLarenovom vešanju iz 2014. koje je prvobitno pisano za stari forum i sajt ali nikada nije objavljeno. Tako da će to biti jedna lepa celina.
No, da se posvetimo prvo ovogodišnjem vešanju.

Slika

Ovogodišnje agresivno dizajnirano zadnje vešanje nam pokazuje da je McLaren ponovo počeo da koristi veliki držač na gornjem spoju, nešto slično onome što su predstavili 2013. Gornji spoj je postavljen daleko napred, što stvara veoma uzan oblik trougla. Šta čini ovaj dizajn veoma naprednim je to da je tačka spoja pushrod veze, ne blizu gornjem desnom delu spoja već skoro u sredini gornjeg spoja, pri tome oslobađajući zonu oko zadnjeg točka i time praveći bolje opstrujavanje u tom delu automobila.
Naravno ovo rešenje nije bez svojih nedostaka ali McLaren će već uvideti da li je aerodinamički benefit vredan toga jer takvo rešenje zahteva povećanje mase gornjeg spoja zarad veće čvrstoće.

SlikaBlast from past - McLarenovo leptir vešanje - istorija McLarenovih inovacija na zadnjem vešanju

Jos pre zvanicne prezentacije, najavljivalo se da Meklaren sprema nesto inovativno. Malo bolje upuceni su govoili o vesanju koje ce Meklarernu nadoknaditi gubitak krilaca u donjem delu zadnjeg krila. Na prezentaciji bolida nismo videli nista osim neobicnog polozaja gornjeg dela trouglog ramena koje se cini maksimalno razvucenim do same ivice menjacke kutije.
Sta je Meklaren hteo?

Slika

Pravilo oko vesanja kaze da ogranicenja u poprecnom preseku ogibljenja ne mogu u njegovom najvecem delu da se pomeraju vise od 100 mm i da polozaj osovine ramena ne sme da bude u odnosu na zamisljenu ravan veci od 5 stepeni. Pored svega navedenog, mora biti takodje u ravni sa ostalim delovima ogibljenja na drugoj strani tj. mora postojati simetricnost tj da budu u istoj ravni (postoji asimetricno ogibljenje ali ono je prvenstveno namenjeno ovalnim stazama na kojima se F1 ne vozi).
Meklaren je upravo ovo iskoristio za svoje tzv. leptir vesanje mada ga mnogi zovu i vilin konjic (dragonfly) zbog oblika krilaca.

Slika

Meklaren je na zadnjem delu trouglih ramena napravio takve nosace koji su u obliku zvona. Kada se pogledaju od pozadi vidi se to prosirenje. Oblik je prvenstveno namenjen da stvara aerodinamicki efekat pri kocenju automoblila ali i ori kretanju na vecim brzinama. Poenta je u tome da vazduh zarobljen u tom delu ne prestvalja problem difuzorima, jer ukidanjem zadnjih krilaca stvara se nesmetan protok vazduha ka difuzorima i vazduh koji izlazi iz njih bukvalno biva rasprsen. U ovome slucaju, vazduh ne dohvata difuzor, vec ostaje "zarobljen" medju krilcima i rasterercuje difuzor. Na vecim brzinama, jednostavnim zaleganjem bolida, stvara se efekat novog difuzora i prakticno obezbedjuje rasterecenje tj. smanjenje aerodinamickog otpora u tome delu.
Generalno gledano, Meklaren je napravio ogibljenje koje ce biti jako tesko za kopirati jer ce zahtevati potpunu prepravku zadnjeg dela bolida. Kao sto je receno, zadnji deo trouglog ramena je vezan za sam kraj menjaca i tako sirok luk je prakticno sam po sebi aerodinamicki deo. Posto je vesanje specificno samo po sebi, i sam aeodinamicki efekat na zadnji deo bi kod bilo kakvog kopiranja moraro da se ponovo izacuna, jer se stvara potpuno nov tok strujanja.
Meklarenovo ogibljenje je legalno, iako ne deluje tako. Posto su zvona tako izvedena da se uklapaju u velicinu i hod ogibljenja, ono se ne pomerra ni manje ni vise od propisanih 3.5:1 vec u bukvalnih 1:1 sto ga maltene cini staticnim. Dimenziono takodje, jer pravilom nije definisano striktno kako ce se nosac i rame zavrsavati, tako da je ovakva izvedba legalna.

Slika

Meklaren je verovatno za sezonu 2014. malo zavirio u svoju tehnicku arhivu i pronasao ovo jednostavno resenje. Sistem leptir vesanja nije nov za Meklaren. Naime, 2007. na Mp4/22 slican sistem je bio montiran, samo sto je tada kao sto znamo, zadnji deo imao potpuno drugaciji izgled. Meklaren je tada vezao sponu i zadnji deo trouglog ramena. Ovo je bilo delo Ejdrijana Njuia za tu sezonu, a glavna stvar je bila ova vezana spona i zanji deo trouglastog ramnea, blago podignut i u obliku zakrilca. Jako korisna stvar za iskoriscenje dodatnog efekta koje stvara zakrilce i vrlo jednostavano izvedeno pomocu male prepravke zadnjeg vesanja. Za sezonu 2014, posto je zadnji deo drugaciji nego li te 2007. koriscen je ceo zadnji deo trouglog ramena, tako da se dobije sto veca povrsina, i to na gornjem i na donjem delu.Foto: Giorgio Piola, Autosport, Formula1.com

Korisnikov avatar
gjoko-mkd
Reactions:
Postovi: 2094
Pridružio se: Pet Feb 17, 2017 1:02 am

Re: McLarenovo agresivno zadnje vešanje

Post od gjoko-mkd » Sub Mar 03, 2018 9:36 pm

Još da dodamo da imaju i revolucionarno spajanje sponu pull rod vešanja. Svi ostali jedan kraj spajaju na samom kraju trougastog ramena, a drugi kraj ukoso na sam menjač bolida. Mclaren je išao tako što je sponu pull roda faktički postavio paralelno za uzdužnom osi bolida, ili paralelno sa linijama strujanja vazduha, tako da ova spona neće praviti blokadu samog strujanja vazduha. zato, jedan kraj su vezali na oko 20 cm(žuta strelica) od standardne tačke vešanja(crvena strelica) i ide uzdužno napred prema kraju menjača...


Slika

Korisnikov avatar
fap
Reactions:
Postovi: 1890
Pridružio se: Ned Feb 19, 2017 9:31 pm

Re: McLarenovo agresivno zadnje vešanje

Post od fap » Sub Mar 03, 2018 10:36 pm

Svaka cast na tekstu :smajli_sa_pivom:
Bas me je i pre ovoga zainteresovalo Mclarenovo zadnje vesanje,jer je cinimi se drugacije od ostalih.Bas zbog tog ramena koje mi deluje i da je vislje postavljeno.
Bilo bi lepo ako bi mogao da ubacis sliku od pozadi Mclarena od ove sezone iz vise uglova da bi moglo lepo da se vidi sta su napravili u odnosu na ostale.
Jos jednom sve :smajli_sa_pivom: pohvale

Korisnikov avatar
gjoko-mkd
Reactions:
Postovi: 2094
Pridružio se: Pet Feb 17, 2017 1:02 am

Re: McLarenovo agresivno zadnje vešanje

Post od gjoko-mkd » Sub Mar 03, 2018 11:43 pm

Slika

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost