Jedan od ciljeva za 2017. - snaga iz dva izvora.

Odgovori
iceman036
Inženjer
Reactions:
Postovi: 2265
Pridružio se: Čet Feb 16, 2017 10:30 pm
Lokacija: Metroplex City

Jedan od ciljeva za 2017. - snaga iz dva izvora.

Post od iceman036 » Ned Feb 19, 2017 6:59 pm

Slika

Dali smo jedan opšti pregled i predviđanja za ovu sezonu ali sada ćemo malo ići šire.

Promene tehničke prirode ove sezone znače bolide teže 26 kg, zatim šire pneumatike za 25%, time i veće kočione diskove. Potisak će takođe porasti za nekih 25 procenata. Sve ovo daće dodanu masu bolidu ali i potrebu za većom snagom motora.
Naravno, prvi ko nam pada na pamet kada spomenemo motor je Mercedes. Neće biti ni malo neobično da njihov bolid ima početnu prednost na startu sezone. Zapravo važnost motora doćiće kao popsledica veće porebe za snagom. Procenat vremena pod punim gasom po krugu i samo opterećenje biće veće nego poslednje tri godine. A to znači da sada imate i prijanjanje ali vam je potrebna i snaga.
Naravno, povećane potiska i prijanjanja znači brže prolaženje kroz krivine ali isto i da neke krivine neće bii tretirane kao takve. To znači manje posla za jedan deo hibridnog pogona, MGU-K. Pošto će bolidi ići manje brzo na pravcima a mnogo brže u krivinama nastaće manje prostora za rad MGU-K. Zapravo, biće manje ubrzavanja i manje kočenja kao posledica boljeg prijanjanja. Brzine na temenu krivine biće povećane kao i otpor vazduha, tako da će bolidi moći da koče dosta kasnije i da ubrzavaju ranije. Tako će se smanjiti i kočioni put a to će imati posledice na MGU-K koji će imati teži zadatak da prikupi propisanih 2MJ energije. ERS je i dalje ograničen na 120kW snage i količina povraćene energije zavisi od vremena provedenog pod kočenjem. Ako se setimo da MGU-K radi kao dodatna kočnica jer slično kao na biciklu dinamo, i on pravi otpor kako bi generisao struju, nije teško zaključiti da će biti značajnog gubitka na tom polju. Drugim rečima, manje kočenja, manje energije za baterije.
Jedan zanimljiv podatak - u 2016. godini, vozačima je za zaustavljanje sa 330km/h na 120km/h bila potrenba 1,1 sekunda na krivini 1 na stazi u Španiji Katalunja. Na ovoj stazi vozači oko 18% kruga provedu na kočenju, a sa povećanjem prijanjanja to će vreme značajno pasti, jer će na pravcima brzina biti manja a u krivinama veća. Prema nekim proračunima, u 2017, vreme kočenja za krivinu 1 na Katalunji bi moglo pasti na samo 0,8s što bi moglo uticati i na ostale zone kočenja. Neke zone kočenja na stazi bi kao što smo naveli mogle potpuno nestati i time bi se značajno smanjila količina prikupljene energije.
(podaci o kočenju su dobijeni od Bremba)
Nasuprot tome, bolidi će imati više vremena pod punim gasom i sa povećanejm otpora rašće i poreba za većom količinom energije. Prema nekim analizama, energija MGU-K će biti potrebna na početku ubrzanja tako da se što pre postigne što veća brzina.
Naravno, u kalendaru F1 postoje staze gde neće biti moguće prikupiti 2MJ energije preko MGU-K (Monca, Spa). U tim slučajevima, MGU-H će morati da nadoknadi taj nedostatak, prikupljajući više energije od izduvnih gasova, što je logično ukoliko imamo veće periode vožnje pod punim gasom. Ovo će zahtevati bolji MGU-H i naravno moćniji ali i efikasniji SUS motor. Verovano će veličina turbine i MGU-H biti drugačija što znači i povećanje mase pogonske jedinice. Ali ako dodamo na to činjenicu da nema više ograničenja u razvoju, tj. da nema više tokena, onda možemo očekivati neka vrlo zanimljiva rešenja na tim delovima.
Iako smo rekli da pre mislimo na snagu nego na potisak, u toj rečenici, snagu moramo da razložimo na snagu SUS motora i snagu električne energije. Prikupljanje i očuvanje energije biće jedan od ključnih zadataka ove sezone - iako se očekje da bolidi postanu brži, agresivnijeg izgleda i atraktivniji za trkanje.

Korisnikov avatar
gjoko-mkd
Reactions:
Postovi: 2094
Pridružio se: Pet Feb 17, 2017 1:02 am

Re: Glavna uloga 2017 - snaga iz dva izvora.

Post od gjoko-mkd » Ned Feb 19, 2017 9:06 pm

I ako dodamo da imaju jedan PU manje za ovu godinu.....to je pravi izazov za proizvođači motora

Korisnikov avatar
zamlatuljko
Reactions:
Postovi: 1144
Pridružio se: Pet Feb 17, 2017 10:16 am

Re: Glavna uloga 2017 - snaga iz dva izvora.

Post od zamlatuljko » Ned Feb 19, 2017 9:10 pm

gjoko-mkd napisao:
Ned Feb 19, 2017 9:06 pm
I ako dodamo da imaju jedan PU manje za ovu godinu.....to je pravi izazov za proizvođači motora
Tehnologija je mnogo napredovala i nece toliko uticati na samu izdrzljivost motora.
Koliko god da su stedeli gume poslednjih godina sad ce stedeti motore.

Prosto Stedljivost budzeta je dovela do toga da svi stede, a ni jedan tim nema hrabrosti da iskoristi ta 4 motora na prvih 10 trka i uzme sto vise bodova pa posle da brani tu prednost.
Slika

iceman036
Inženjer
Reactions:
Postovi: 2265
Pridružio se: Čet Feb 16, 2017 10:30 pm
Lokacija: Metroplex City

Re: Glavna uloga 2017 - snaga iz dva izvora.

Post od iceman036 » Ned Feb 19, 2017 9:15 pm

E to ce biti tema za naredni post ;)

Korisnikov avatar
fap
Reactions:
Postovi: 1890
Pridružio se: Ned Feb 19, 2017 9:31 pm

Re: Glavna uloga 2017 - snaga iz dva izvora.

Post od fap » Ned Feb 26, 2017 3:38 pm

Pa ako uzmu ta 4 motora kasnije vise nece moci da ih nadogradjuju a ako uzmu 5 ili vise bice kazne tako da bas i nije fora da ih odmah spucaju ako ne moraju

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gosta