VN Španije

Odgovori
Korisnikov avatar
zarko.s.
Admin
Reactions:
Postovi: 1106
Pridružio se: Čet Feb 16, 2017 9:53 pm
Lokacija: Belgrade
Kontakt:

VN Španije

Post od zarko.s. » Ned Feb 19, 2017 3:26 pm

Slika

Zvanično ime: FORMULA 1 GRAN PREMIO DE ESPAÑA PIRELLI 2017

Lokacija: Circuit de Catalunya, Montmelo, Španija

Broj krugova: 66
Dužina staze: 4.655 km
Dužina trke: 307.104 km

Staza u Barseloni dobro je poznata svim timovima F1 i jedna je od najčešće korišćenih staza u godini, jer pored mnogobrojnih serija koje se održavaju na njoj, predsezonska testiranja F1 daju inžinjerima dobar uvid u bolid i same performanse.

Kako je prva trka na Evropskom kontinentu, većina timova dolazi na ovu stazu sa novim paketima i novim rešenjima u nadi da će njihov bolid dobiti još koju desetinku neophodnu za pobedu.

Kada je napravljena 1991. godine, staza je bila poznata po čestim preticanjima i zanimljivim trkama. Zadnje dve krivine bile su idealno mesto za preticanje jer je auto koji je iza mogao da se približi dovoljno da napadne kad izadje na ciljni pravac.

Medjutim, kako je aerodinamika uzimala sve veći mah u F1 tako je i preticanje postalo sve teže jer bolidi više nisu mogli da budu tako blizu jedan drugom zbog turbulencije koju stvara bolid ispred. Poslednji sektor staze je redizajniran 2007. godine, pa se tako umesto brze krivine dobila šikana, koja je trebala da poveća broj preticanja, ali taj broj se nije drastično uvećao.

Vetar je jedan od važnijih faktora na stazi, jer u jednom delu staze se može desiti da je izuzetno jak, dok na drugom delu staze može biti normalan, a to predstavlja ogromne probleme inžinjerima koji pokušavaju da nadju najbolji set-up za trku. Često se dešavalo da u testiranjima timovi imaju odlične performanse, ali kad dodje trka stvari se potpuno promene.

Slika

U istoriji staze vidjeni su mnogi veliki dueli i zanimljive trke. Senna i Mansel su vodili 1991. lavovsku borbu do samog cilja, Schumachera koji je 1994. uspeo da završi na 2 mestu iako je imao samo 5 brzina, 1999. kada se na celoj trci desilo samo 1 preticanje, 2001. kada je Mikka Hamkkinen u poslednjem krugu predao Schumacheru pobedu zbog kvara na kvačilu i mnogih drugih zanimljivih dogadjaja.

Od do sada 20 održanih trka u Barseloni vidjeno je 10 raličitih pobednika. Legendarni vozači poput Ayrtona Senne, Michaela Schumachera, Nigel Mensela, Mike Hakkinena, Alana Prosta, samo su neki od imena koji su se popeli na najviše pobedničko postolje u Barseloni.

Ferrari je najuspešniji tim sa 7 pobeda, Williams – Renault sa 5, McLaren Mercedes sa 4, a tu su još i Red Bull, Branw GP, Renault i Benetton – Renault.

Od vozača najuspešniji je Michael Schumacher sa 6 pobeda, dok su iza njega imena poput Mike Hakkinena sa 3 i Nigela Mensela sa 2 pobede.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost