Tod predlaže "opšti" motor za F1 i ostale serije

Odgovori
iceman036
Inženjer
Reactions:
Postovi: 2265
Pridružio se: Čet Feb 16, 2017 10:30 pm
Lokacija: Metroplex City

Tod predlaže "opšti" motor za F1 i ostale serije

Post od iceman036 » Čet Jan 04, 2018 1:54 pm

Slika

Ovakva ideja se pojavila početkom ove dekade tako da nije toliko nova.

Koncept koji je bio zamišljen kao opšta pogonska jedinica za sve glavne serije FIA (WRC, FIA GT-LMP pre WEC-a, WTCC i F1) ponovo postaje aktuelan zahvaljujući novom-starom predsedniku FIA. Kada je pre 10 godina firma Rikardo uradila studiju o tome (to je ista firma koja pravi motore Meklarenu za njihove putničke automobile), opšti zaključak je bio da ideja nije loša ali da ima mana - 4 cilindra nikako nisu išla uz imidž F1 a postojala su i konstrukciona ograničenja.
Put kojim je krenuo motosport je ipak bio složeniji - hibridizacija je uzela glavnu reč i imajući u vidu velike investicije na tom polju, pogotovu u F1, Tod veruje da takav globalni motor može biti zanimljiv.
"Pa jeste možda teško da se prevali preko jezika ali da li bi mogli da F1 motor koristimo u u drugim kategorijama? Trenutno svaka kategorija ima svoja tehnička pravila pa bi mogli da vidimo da napravimo neku sinergiju."
Naravno, na prvom mestu Tod je mislio na - WEC. Tehnički je ispred F1 ali u poslednje dve godine, WEC se suočava sa nečim što nije baš dobro. Napustili su ga veliki proizvođači, prvo Audi pa Porše. Takođe i Nisanova neslavna avantura 2015, kao da je naznačila da ima pukotina u skoro pa idealnom WEC sistemu.
LMP1 bolidi i F1 imaju zajedničko to što motori moraju da traju dosta dugo, tako da tehnologija F1 bi mogla da ima primenu na trkama izdržljivosti. Tehnološki gledano, WEC ima prednost u raznovrsnosti hibridnog pogona kao i u varijacijama na temu SUS motora ali F1 ima mnogo efikasniji motor u pogledu iskorišćenja zadate količne goriva koju pretvara u mehanički rad. Da podsetimo, Mercedes je objavio ja de uspeo 2017. na probnim stolovima da postigne preko 50% termoefikasnosti što je veliki uspeh.
Gledano kroz tu prizmu, Tod vidi smisao ovakve ideje.
"Imamo potpuno različite motore tako da bi imalo smisla da se budućnost trka izdržljivosti vidi u sinergiji ovih motora - koji praktično pokrivaju iste distance. LMP1 klasa je glavni nosilac šampionata."
Ova ideja još nije prezentovana LMP1 timovima ali zanimljivo je da se istorija može da se ponavlja - poslednji put kada su trke izdržljivosti i F1 delile motor, nestala je Grupa C. Pred početak sezone 1993, jednostavno nje bilo timova koji su mogli da se finansijski prilagode pravilu da koriste isti motor od 3,5L zapremine koji je vodio poreklo iz F1. To su mogli samo veliki privatni timovi poput Poršea, Pežoa i Mercedesa.

(Foto: Sean Bull Design Peugeot 905 Evo 2)

Korisnikov avatar
Centurion
Reactions:
Postovi: 1782
Pridružio se: Pet Feb 17, 2017 12:02 pm

Re: Tod predlaže "opšti" motor za F1 i ostale serije

Post od Centurion » Čet Jan 04, 2018 9:45 pm

Uf. Ograničenje troškova, kako to oni prezentuju.
Sa druge strane, to donosi ogromna ulaganja, gdje samo veliki mogu igrati... Znamo kolko koštaju F1 motori.

Korisnikov avatar
One and Only
Reactions:
Postovi: 1072
Pridružio se: Sub Feb 18, 2017 10:36 pm
Lokacija: Serbia, MonteNegro, Italy

Re: Tod predlaže "opšti" motor za F1 i ostale serije

Post od One and Only » Sub Jan 06, 2018 3:16 pm

Opšti motori -
da bi neki mogli da ''opšte' sa njima..
Hmm.., podržavam..
8-)
Da,skoro sam duplo stariji od tebe ali što je važnije duplo sam lepši,što je još važnije duplo sam jači i što je najvažnije duplo sam brži!' Hunt in brawl with de Angelis-South African GP 79

Korisnikov avatar
rajs41
Admin
Reactions:
Postovi: 1954
Pridružio se: Čet Feb 16, 2017 9:53 pm
Kontakt:

Re: Tod predlaže "opšti" motor za F1 i ostale serije

Post od rajs41 » Sub Jan 06, 2018 5:19 pm

Brawn: Prisustvo nezavisnog proizvođača agregata samo bi potvrdilo pravila za 2021.
Slika
Jedan od vodećih ljudi Formule 1 kazao je da bi dolazak novog proizvođača motora potvrdilo uspešnost novih propisa vezanih za agregate.

Ross Brawn je zajedno sa svojim timom prezentovao nov set pravila za nove agregate koji je objavljen prošle godine u novembru. Ove pogonske jedinice trebalo bi da sadrže manje hibridne tehnologije i to bez MGU-H elementa, sa standardizovanom elektronikom i povećanjim brojem obrtaja što bi proizvelo i jači zvuk. Ovaj projekat bio bi jeftiniji za proizvodnju i razvoj, pa bi tako trebalo da privuče i nove prizvođače.
“Nova pravila trebalo bi da budu više ekonomična, jeftinija i motori bi imali jači zvuk.” kazao je Ross Brawn. “Ti propisi trebaju da budu i sa ciljem da privuku još neke proizvođače. Mislim da je to veoma važno, jer ako to uspemo da uradimo onda znaćemo da se ceo ovaj naš projekat odvija u pravom smeru. Svaki komad današnjeg agregata košta oko milion funti i to je za sada preskupo. Moramo da smanjimo cene.” izjavio je Brawn.

Korisnikov avatar
fap
Reactions:
Postovi: 1890
Pridružio se: Ned Feb 19, 2017 9:31 pm

Re: Tod predlaže "opšti" motor za F1 i ostale serije

Post od fap » Sub Jan 06, 2018 8:55 pm

Engleski timovi su u krizi i sve se radi da bi se oni ponovo podigli.Koja pravila i koji motori,Bas jednom Ferrariju i Mercedesu to treba ,ali zato treba Englezima jer kako drugacije da pobede ovakve gigante kao sto su Ferrari ,mercedes

Korisnikov avatar
AndrejR
Reactions:
Postovi: 648
Pridružio se: Uto Feb 21, 2017 11:04 pm

Re: Tod predlaže "opšti" motor za F1 i ostale serije

Post od AndrejR » Sub Jan 06, 2018 9:00 pm

Sto manje para = zanimljivije. Sve, ne samo F1.

@Fap: Imperija je mrtva, drze se za ivicu americkog broda, a i on kanda lagano tone.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Interceptor i 5 gostiju